שבע תובנות לסטודנט לקראת השנה החדשה
1. אין קיצורי זמן ביכולת שלך להאמין בעצמך
אפשר לקבל כמעט את כל הידע בעולם באינטרנט. אפשר גם לעשות קיצורי דרך בהשגת ידע טכני, היסטורי, בקיצור כמעט בכל דבר. אבל בדבר אחד אין קיצורי דרך וזה בלהאמין ביכולות שלנו. ראיתי מוזיקאים מוכשרים רבים, חלקם אפילו מוכשרים ביותר, שהיו תקועים בחששות ולא האמינו ביכולות שלהם. בעניין המהותי הזה של להאמין בעצמך- אין קיצורי דרך! זה לוקח זמן! המטרה החשובה ביותר של הלימודים היא לעזור לכם לגלות את עצמכם. איך עושים את זה? באמצעות ההתנסות בהרבה מאוד טכניקות, בניתוח עבודות של אמנים גדולים, בהתבוננות בעבודותיהם של חבריכם לכיתה וכל זה בלי פחד לעשות טעות או להיראות חלש. בתוך החממה של הכיתה, אין דבר כזה טעויות ובטח שאינכם תלויים באף אחד שיפטר אתכם או יעליב אתכם.
2. האם גאונים לא צריכים ללמוד?
קיים מיתוס שאומר, שגאונים לא צריכים ללמוד. ובכן, באמנות (בשונה מקופת חולים למשל) באמת אין דבר כזה לעמוד בתור ולחכות עד שיגיע תורי. הגאון, מגיע פתאום, משום מקום ומדהים אותנו. יש בזה משהו מסתורי ונחמד, כאילן שהטבע צוחק עלינו...ולמרות זאת, שכשמסתכלים על הגדולים ביותר מגלים תופעה מאוד מעניינת, שהם בהחלט למדו. קחו למשל את סמל הגאונות הצרופה, וולפגנג אמדאוס מוצרט, שם נרדף לאיזה פלא יוצא דופן שהגיח לעולם משום מקום וכתב אין ספור יצירות מופת. רבים משתמשים בשם של מוצרט כדי לתאר גאונות צרופה, כזו שלא זקוקה לשום דבר בטח שלא ללימודים. ובכן האמת היא, שלמרות שמוצרט הוא במובנים רבים תופעה בלתי מוסברת, הרי שבשונה מהמיתוס, לא רק שהוא למד מוזיקה אלא הוא למד אצל הטובים ביותר! אציין פה רק שניים ממוריו. הראשון אביו, לאופולד מוצרט, מגדולי המורים לכינור בתקופתו, אדם שכתב ספרים על הוראת המוזיקה והכינור, שבחלקם אף משתמשים עד ימינו. המורה השני של מוצרט היה, המלחין הדגול יוזף היידן, אותו מוצרט אהב והעריץ עד ימיו האחרונים.
3. דחיית השיפוטיות
אין דבר גרוע יותר ליצירתיות בשלב הראשון שלה, כמו השיפוטיות. כשאתם מרגישים שבוערת בכם האש הזו לכתוב מוזיקה, פשוט שבו ליד הפסנתר, המחשב, או הנייר ונסו להוציא מעצמכם כמה שיותר מוזיקה מבלי לשפוט אותה, בלי לעצור את עצמכם, בלי לחשוב מה מישהו אחר היה אומר על מה שכתבתם, נסו פשוט כמה שיותר לזרום.
4. "המחק יותר חשוב מהעיפרון"
זה ציטוט המיוחס למלחין האימפרסיוניסטי הגדול, קלוד דביסי. בהמשך ובהשלמה למה שאמרתי קודם על דחיית השיפוטיות, רק בשלב מאוחר הרבה יותר בתהליך היצירה צריכה להופיע גם השיפוטיות. השיפוטיות מהווה גם היא, שלב חשוב ובלתי נמנע מחייו של מוזיקאי מקצועי. בשלב הזה תצטרכו לעבור משהו קשה מנשוא, היכולת לא להתאהב במה שכתבתם, היכולת להשתמש במקש ה delete, או במחק. רק אחרי שתוציאו מהיצירה שלכם את כל מה שלא נחוץ, היא תהיה מוכנה לשליחה לעולם.
5. גמישות
בעולם של היום צריכים להיות מאוד גמישים. אתם חולמים אולי לעסוק רק בסוג אחד של מוזיקה, אבל החיים יובילו אתכם להתעסק בהמון סוגים של מוזיקה. אני מקווה עבורכם, שהסיבה לא תהיה בהכרח כלכלית, אלא קשורה בסקרנות שלכם. התכונה החשובה כל כך הזו, הסקרנות, היא זו שתוביל אתכם למחוזות פנימיים בתוככם, שעל חלקם אתם אפילו לא חולמים עכשיו...
6. בורות זה ההפך מאושר
תכירו כמה שיותר מוזיקה, כמה שיותר סגנונות, ז'אנרים ומלחינים... אני מאוד לא אוהב דוגמאות מעולם הקולינריה, אבל במקרה הזה המטאפורה היא טובה- מה שאוכלים (ומעכלים) זה גם מה שאח"כ יוצא החוצה!
7. עכשיו זה הזמן שלכם!
תאהבו ותנצלו את התקופה הזו של הלימודים. זו אחת התקופות היפות בחייכם והיא עוברת מאוד מהר, הרבה יותר מהר ממה שאתם חושבים עכשיו. נצלו את לימודיכם עד תום. אנו ממשיכים ללמוד כל החיים, אבל אחרי הלימודים אתם תגלו שהדברים מתחילים להיות הרבה יותר מורכבים כשפתאום צריך להתעסק בעוד המון דברים אחרים, כמו למשל לפרנס משפחה...
שלכם, בברכת שנה טובה והצלחה רבה,
אורי